Bourtange

Vanaf de camperplek bij Onstwedde (sitecode 114) fietsen we een erg mooie route langs knooppunten naar Bourtange

In de tachtigjarige oorlog wordt het Spaanse Groningen bevoorraad via een zandrug in het Bourtangermoeras. Om die bevoorrading te stoppen legt Willem van Oranje een schans aan. Na de herovering van Groningen in 1594 wordt de schans vergroot tot een vesting, zoals die er tot op de dag van vandaag nog is

De VVV aan de rand van het stadje is tevens de toegang. Heel handig. Rondlopen is gratis, maar de diverse bezienswaardigheden mag je slechts binnen met een kaartje.

Langs de wallen naar het centrum, het toeristische deel met terrassen en souvenirwinkeltjes. Vervolgens de mooie straatjes, de bruggen en poorten. Nog altijd toeristisch, maar zeker minder dan op het plein.

3 antwoorden op “Bourtange”

 1. Jan en Ben, dit is weer een mooi blog. Wij zijn de afgelopen week naar Noordwolde (Fries Drentse Wouden) geweest. Hier hebben we gekampeerd en gefietst (langs de Linde richting Wolvega, museum Belvedere Oranjewoud enz). Het was beslist de moeite waard. Ook bezochten we het rietvlechtmuseum in de eerste Nederlandse Rietvlechtschool. Als je van geschiedenis houdt is dit museum in Noordwolde beslist aan te raden.

  Groeten aan Ben.
  P.s. We gaan vanmiddag ook weer op pad naar Twente. Onlangs verruilden we onze caravan voor nieuwe. Dit is ons uitstekend bevallen.

  Groeten,
  Anton en Tineke

 2. Hoi Jan en Ben,
  Leuk te lezen en te bekijken!
  Ooit ben ik ook in Bourtange geweest, we kenden daar mendlsen en waren bij ze bij hun traditionele “verkleedpartij” met musketten, kanonnen en schijngevechten. De tradities zijn bij de locale bijna hun leveninvulling.
  Mooi dat destijds meegemaakt te hebben.
  Groet van tom

 3. Lieve Jan en Ben,
  Heerlijk om je verhaal te lezen.
  aan je foto’s te zien een super mooie fietstocht.
  Geniet maar, lieve groeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *