Leeuwarden

Behalve Leeuwarden wordt de stad (volgens Wikipedia) ‘Liwwadden’ (Stadsfries), ‘Leewadden’ (Stellingwerfs) en ‘Ljouwert’ (Fries) genoemd. Volgens de zelfde bron is de stad ontstaan op drie terpen: Oldehove, Nijehove en Hoek, die in 1435 samengevoegd worden en in het zelfde jaar stadsrechten verwerven.

Een weekendje Leeuwarden begint (voor ons) op camping Hiddemastate in het naburige Hempens (sitecode 54662).

Leeuwarden ligt slechts 6 fietskilometer verderop en blijkt mooier dan verwacht. Met hulp van een bevriende gids en een boekje van de VVV zien we een flink deel van de vele bezienswaardigheden.

Voor het Stadhouderlijk hof staat een beeld van ‘Us Heit’: Willem Lodewijk van Nassau, stadhouder van Friesland, schoonzoon van Willem van Oranje en voorvader van van Johan Willem Friso, de stamvader van de meeste Europese koningshuizen.

In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad. De stad ziet er goed verzorgd uit. We zien er winkels, straatjes, hofjes, grachten.

en komen uiteindelijk bij de Blokhuispoort, een voormalige gevangenis

Op 17 juli 2007 wordt de laatste gevangene overgeplaatst naar een gevangenis 3 kilometer verderop. Sinds 2015 beheert de stichting Boei het pand en verandert het in een cultureel bedrijvencentrum. De cellen herbergen nu onder andere een hoedenmaker, een glazenier, een kapper, een woonaccesoirewinkel. In enkele cellen is de geschiedenis van de gevangenis te zien, bijvoorbeeld over de (verfilmde) spectaculaire overval op 8 december 1944.

Leeuwarden laat veel moois zien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *