05. Bourgondisch

Met zijn zeer luxe huwelijksfeest in het Gent van 1369 maakt Philips de Stoute indruk op de Vlaamse kooplieden. ‘Bourgondisch’ is als begrip geboren. Wij passen ons graag aan: Pinot-Noir (Bourgondische wijn), pain d’épice (Bourgondische kruidkoek), bœuf bourguignon (Bourgondisch stoofpotje) helpen daarbij.

Zondag 14 april rijden we Bourgondië uit. We luisteren naar het achtste en laatste deel van de podcast over de Bourgondiërs, waarin ook de achterkleinzoon van Philips de Stoute (en dat is Karel de Stoute) aan zijn eind komt. We hebben genoten van de verhalen van Bart van Loo en raden de podcast van harte aan (https://klara.be/debourgondiers)

Onderweg belanden we in Vezelay, een middeleeuws bedevaartsoord op een berg met een grote basiliek. De mis is net ten einde. We zien parochianen en religieuzen de kerk verlaten.

Wij doen een laatste aanpassing aan het Bourgondische leven met de beroemde œufs en meurette (ei in rode wijnsaus). Van oorsprong een maaltijd van restjes van de bœuf bourguignon, voor ons een lunchgerecht in de Relais du Marvan. Net als al die andere Bourgondische heerlijkheden smaakt deze ons ook prima.

In 1369 wordt het huwelijk van Philips gesloten in de Sint Baafskathedraal. We besluiten om naar Gent te rijden en ook daar eens te gaan kijken