01. Hôtel-Dieu

Historicus Bart van Loo vertelt in boek (het lezen waard) en podcast (het luisteren waard) het verhaal van De Bourgondiërs, de aartsvaders van de Lage Landen. Het verhaal, waarvan we hebben genoten, maakt ons nieuwsgierig naar de streek en dus gaan we op pad. Als omleidingen en file’s voorbij zijn, begint de regen. Geen goed begin van deze reis, maar als we de camperplek in Beaune (sitecode 2230) op rijden, breekt voorzichtig het zonnetje door

Een bezienswaardigheid van Beaune is het ‘Hôtel-Dieu’, gebouwd in opdracht van Nicolas Rolin, kanselier (regeringsleider) van Philips de Goede. Tegen het eind van zijn leven wil Rolin zijn plaatsje in het  hiernamaals veilig stellen door een goede daad te verrichten. Hij geeft in 1443 opdracht tot de bouw van een armenhospitaal: Hôtel-Dieu, of Hospice de Beaune.

Op 1 januari 1452 begint de verzorging van zieken. Het duurt tot 1971, als de laatste patiënten naar een moderner gebouw worden overgebracht. Tegenwoordig is het een museum, dat een aardig beeld geeft van de geschiedenis.

Kleinere kamers geven onderdak aan meer welgestelde patiënten. In een grote zaal worden 60 (armere) mensen in 30 bedden verpleegd.

Rolin vraagt de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden een schilderij te maken, dat de zieken en stervenden zal inspireren te bidden voor hun zieleheil: ‘Het laatste oordeel’. Het schilderij is er nog altijd te bewonderen.

3 antwoorden op “01. Hôtel-Dieu”

 1. Heel veel plezier Jan en Ben!
  Wat zullen jullie weer met prachtige verhalen thuiskomen. Wat is de datum van terugkomst?

 2. Lieve Jan en lieve Ben,

  Wat een verrassing om het eerste verhaal van jullie mooie reis te lezen.
  Geniet ervan, Martin en ik reizen zo met jullie mee.
  Lieve groet

 3. Lieve Jan en lieve Ben,

  Wat een verrassing om het eerste verhaal van jullie mooie reis te lezen.
  Geniet ervan, Martin en ik reizen zo met jullie mee.
  Lieve groet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *