Ballonzuil

De camperplek van de familie Van Well (sitecode 3170) ligt op de grens van Brabant en Limburg bij Overloon

aan de rand van de ballonzuilbossen.

Deze bossen danken hun merkwaardige naam aan een bijzondere geschiedenis:

Tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870/1871 ontvlucht de Franse regering het omsingelde Parijs en trekt naar het zuiden. Contact tussen regering en achtergebleven Parijzenaars verloopt via postduiven, die op hun beurt vanuit Parijs per ballon over de Duitse linies naar het zuiden worden gebracht.

Rond drie uur in de nacht van 18 januari 1871 vertrekken drie mannen vanaf Gare du Nord in hun luchtballon. Postduiven, brieven, een koffer met geld en vier flessen wijn aan boord.

De wind drijft hen noord- in plaats van zuidwaarts. De hoop op een draaiende wind vervliegt en na 500 kilometer besluiten ze te landen. Dat geeft nog wel problemen, want nergens kan het anker grip vinden in de bevroren Limburgse bodem. Boeren schieten te hulp, grijpen het anker en helpen de ballon te landen.

Na een flink ontbijt en een donatie van 100 Francs aan de armenkas stappen de drie ballonvaarders met hun opgevouwen ballon in Horst-Sevenum op de trein, die hen met een grote boog om de Duitsers naar de Franse regering brengt.

Aan het eind van de negentiende eeuw ontmoeten een van de ballonvaarders en een inwoner van Merselo elkaar toevallig. Ze halen herinneringen op en besluiten op de plek van de landing een klein monumentje te plaatsen. Het wordt onthuld op 18 januari 1896, precies 25 jaar na de landing. De later aangeplante bossen worden er naar genoemd.

Een wandeling van een half uur door die ballonzuilbossen brengt je van de camperplek naar het monumentje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *