Kevelaer

De camperplaats in Kevelaer (sitecode 51188) ligt dichtbij het station,

op 800 meter van het centrum van het leuke stadje, dat een aardige geschiedenis kent……….

De 80-jarige oorlog is flink aan de gang als In 1635 Kroatische katholieke troepen het calvinistische Kevelaer plunderen. De aan het bloedbad ontsnapte inwoners richten ter nagedachtenis het Kroatische hagelkruis op en daar gaat marskramer Hendrik Busman

in december 1641 zitten bidden. Een stem zegt hem, dat hij daar een kapel moet bouwen, maar daar trekt Hendrik zich niets van aan. Als zijn vrouw kort na pasen 1642 ook nog eens een nachtelijke verschijning van een kapelletje krijgt en de plaatselijke pastoor zijn hulp aanbiedt wordt de kapel alsnog gebouwd en op zondag 1 juni 1642 geopend.

Het verhaal van de stem trekt direct flink wat nieuwsgierigen, maar als er geruchten van wat wondertjes hier en daar verspreid worden, komt de stroom gelovigen pas echt op gang. De kapel van Hendrik en zijn vrouw wordt in 1654 vervangen door de tegenwoordige zeshoekige kapel.

Kevelaer plukt er de vruchten van: een basiliek wordt gebouwd, een groot priesterhuis. Winkels met kaarsen en katholieke prullaria,

restaurants en hotels voor de jaarlijkse 800.000 toeristen die hier pelgrims heten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *