Oud Beijerland

Dicht bij de monding van het Spui in de Oude Maas ligt camperplaats de oude Tol.

oud beijerland

Vier ruime plekken op loopafstand van Oud-Beijerland, een plaatsje met zichtbare historie: de Molendijk, de kerk en het oude raadhuis. Leuk om door te lopen met de geschiedenis in gedachten…..

Het duurde 136 jaar voordat het door de Elisabethsvloed op 19 november 1421 ondergelopen land werd ingepolderd. Eigenaar graaf Lamoraal van Egmond noemde het nieuw gewonnen gebied ‘Beijerland’ naar zijn vrouw Sabina van Beieren.

Op een van de dijken …..

IMG_8604

…. ontstond een gelijknamig dorpje, dat tegenwoordig  ‘Oud-Beijerland’ heet, omdat in 1582 een eindje verderop een Nieuw-Beijerland werd gesticht. Na zijn gewelddadige dood op 5 juni 1568 erfde zijn dochter Sabina van Egmond de polder met het dijkdorp. Sabina betaalde in 1604 de bouw van een toren aan de kerk.

IMG_7468

Toen ze in 1614 overleed werd ze begraven in een grafkelder in een aanbouw van die kerk: het gravinnenhuisje. Haar broer Karel erfde op zijn beurt het gebied, maar verkocht het in 1619 aan de Staten van Holland. De Staten gaven in 1622 opdracht voor de bouw van een dorpshuis, van waaruit bestuurd werd tot halverwege de jaren ‘70 van de 20e eeuw.

IMG_2524

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *