Hongarijereis (aug 2017)

1. Bad Arolsen2. Romantische Strasse3. München4. Chiemsee5. Alpenstrasse6. Wenen7. Net in Hongarije8. Balatonmeer9. Pécs, 10. Ópusztaszer, 11 Boedapest, 12.Hortobágy, 13. Bükk nationaal park, 14. Sandomierz, 15. Warschau, 16. Noordoost Duitsland

1

Naar Bad Arolsen

De eerste stop is op donderdag 10 augustus in Geeste, waar een camperplaats (sitecode 2651) bij een spaarbekken is. In een flink uur lopen we er om heen. Aan de noordwest-kant is een horeca-gelegenheid waar je even uit kunt rusten en mooi over het water kunt kijken.

Op vrijdag 11 augustus rijden we verder en komen aan in Büren (sitecode 11117,) een stadje op een half uur rijden vóór Bad Arolsen. Dichtbij is een Aldi. Boodschappen doen dus. Het stadje ligt hoog: We stijgen al lopend 18%!…..

Op zaterdag 12 augustus komen we bij het slot waar Emma (20) trouwde met koning Willem III (61)

Voor 7 Euro per persoon mag je mee met de rondleiding. Een mevrouw vertelt in ‘Prins Bernhard-Nederlands’ de geschiedenis van het paleis en laat ons de kamer zien waar Emma logeerde, als ze bij haar ouders op bezoek was. En ook de kamer waar Wilhelmina, als kind speelde met het speelgoed, ‘dat er nog steeds staat’.


2

Romantische Strasse

Bij Würzburg verlaten we de Autobahn en rijden we de Romantische Strasse op, een 385 km. lange weg door (langs) idyllische Duitse stadjes

We komen terecht op een aardige camperplek (sitecode 3033) aan de rand van Tauberbischofsheim, een leuk stadje en een mooi uitgangspunt om een eindje te fietsen.


Wij kiezen het fietspad langs de Tauber naar Wertheim. De route wordt erg goed aangegeven en is vrij vlak.
In Wertheim zetten we onszelf en de fietsen in de trein en rijden met z’n tweeën voor €11,20 terug naar Tauberbischofsheim

De volgende stop op deze route is Bad Mergentheim, waar een grote camperplek is. Alweer een idyllisch stadje.


3

München

Een stad met ‘grandeur’. Een gidsje is handig om van alles te zien. Wij vonden de Viktualiënmarkt wel leuk.


4

Chiemsee

In het uiterste zuiden van Duitsland, niet ver van de Oostenrijkse grens, ligt de Chiemsee. Een mooie plek om te vertoeven. Bergen op de achtergrond, helder water aan je voeten en een prima gelegenheid om te fietsen. In 58 kilometer rond je het meer. Varen kan ook. Voor 8 Euro naar de twee eilanden en voor nog eens 8 Euro een rondleiding door het paleis van koning Ludwig II.

‘s Avonds in de verte turen kan er ook heel goed


5

Alpenstrasse

Als je vanaf de Chiemsee naar het oosten rijdt, kom je op de Alpenstrasse. Een mooie weg door bergen en dorpjes tot aan de Oostenrijkse grens.


6

Wenen

De camperplek in Pillichsdorf (sitecode 2806) is een prima vetrekpunt voor een dagje Wenen. Met een overstap in Obersdorf ben je er zo.

Er is heel veel te zien in Wenen. Paleis Schönbrunn is geliefd bij heeeeel veeeel toeristen.

Het Hundertwasserhaus en zijn museum om de hoek zijn voor ons hoogtepunten

net als de Sachertorte in het gelijknamige restaurant

en de wereldberoemde überhängende schnitzel bij restaurant Figlmüller.


 7

Net in Hongarije

“Nur Bargeld”, zegt de man achter de bar van de zelfverklaarde grootste ‘Tabac’ van Hongarije. We passeren op maandag 28 augustus zonder enig oponthoud en voor de eerste keer de Oostenrijks-Hongaarse grens en stoppen kort daarna om met een pinpas een vignet te kopen. Niet dus! We worden doorverwezen naar een benzinepomp 10 kilometer verderop en inderdaad lukt het daar om het vignet digitaal te bemachtigen. 9650 hele Forinten en dat blijkt volgens de ING-app overeen te komen met €31,97. We gaan de komende tijd alles delen door 300.We rijden over ‘best wel aardige wegen’ naar onze eerste Hongaarse overnachtingsplek, de Romantik camping in Bükfürdö (Sitecode 58611). De camperplaats app geeft geen foto’s en beoordelingen, maar daar kunnen we zelf voor zorgen. We blijven er twee dagen en genieten van het mooie weer


8

Balatonmeer

We vervolgen op woensdag 30 augustus de ‘best wel aardige weg’ (84) richting het Balatonmeer en belanden enigszins tegen onze gewoonte opnieuw niet op een camperplek, maar op camping Gärtnerhof (Sitecode 10031) in Keszthely. De beheerder begroet ons vriendelijk en laat merkbaar trots, zijn kleine camping zien. Het is er niet druk, want het seizoen is op 20 augustus gesloten, meer dan een week geleden.

Dat merken we ook, als we het Balatonfietspad opgaan. De zonneweides zijn dunbevolkt en verschillende (snack)barretjes zijn al gesloten.

We fietsen vanuit Kesztelhy eerst rechts langs het Balatonmeer en de volgende dag links. Onderweg zien we borden met daarop kaarten van de omgeving. Het lijkt erop, dat we op diverse plekken de boot kunnen nemen om terug te keren naar Keszthely, maar dat lukt niet. We vragen ons af, of dit wel een tijdelijke situatie is, want we zien veel ‘vergane glorie’. Evengoed is het heerlijk om (een deel van) de route te fietsen.


9

Pécs

Well if you ever plan …… We rijden op vrijdag 1 september van het Balatonmeer naar Pécs over de (get your kicks) 66. Een weg, die zich soms grote weg voelt, soms provinciale weg en soms dorpsweg. Een afwisselende route. De dorpen, waar we doorheen rijden zijn langgerekt: vrijstaande huizen met sierlijke, maar wat verroeste hekken aan de voorkant en een fruitboomgaard aan de achterkant.

In Pécs wordt het 650-jarig bestaan van de universiteit gevierd. De moskee van Pascha Kassim Gasi wordt aan het zicht onttrokken door een podium waarop gedanst en gezongen wordt. Het Széchenyi-plein biedt veel activiteiten: er wordt geschaakt, gevolleybald en om de hoek is er een voorleeswedstrijd. Kinderen worden er vermaakt met gezelschapsspelletjes. Alles in een vriendelijke non-commerciële sfeer.

We lopen de heuvel op om de basiliek van Pécs te zien en vervolgens het Tettye-park. De ruïne is het hoogste punt en geeft een mooie vergezicht over de stad.

Door kleine straatjes dalen we af


en keren we terug naar de camping (sitecode 29474)


10

Ópusztaszer

Het is 3 september, zondag en we rijden door een dunbevolkt gebied oostwaarts. Er zijn nauwelijks auto’s op de grote weg.

We rijden op advies van een collega naar Ópusztaszer, waar een mooi openluchtmuseum is. De camperplaats-app geeft in de nabijheid geen overnachtingsplek, maar de Zenec-navigatie doet dat wel. We gaan eens kijken en komen aan op camping Szeri, 600 meter van het openluchtmuseum. We worden vriendelijk ontvangen en kunnen gaan staan waar we willen: we zijn de enige gasten. Duidelijk buiten het seizoen, de vallende bladeren duiden zelfs op een ingezette herfst. Het openluchtmuseum (eigenlijk: het Nationaal Geschiedkundig Herdenkingspark van Hongarije) laat de geschiedenis van Hongarije ruim zien: films, wassen beelden, een groots panorama en diverse huisjes uit het verleden. Heerlijk om doorheen te lopen.

We geven de plek door aan ‘campercontact’ en zien dat later terug in de app (sitecode 60347)


11

Boedapest

We zijn voor het eerst in Boedapest en verlaten de camper duidelijk herkenbaar als toerist: zonnebril, fototoestel, gedownloade gids in de smartphone en korte broek. De camperplek (sitecode 47792) lijkt in het centrum van Boedapest te liggen, maar het is nog een flinke wandeling tot aan de Donau. We hebben tevoren enkele te bezoeken hoogtepunten genoteerd en de eerste vinden we op de hoek van de Erzsébet Körút en de Dohány Utca, het NewYork Café. Gebouwd als kantoor van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij en veranderd in een prachtige uitspanning. Even wachten totdat een vriendelijke ober je naar je tafel brengt is geen straf. Je kijkt je ogen uit naar al het pracht en praal van het interieur.

Als echte toeristen kopen we een combinatieticket voor een boottochtje op de Donau en een rit met een hop-on-hop-offbus. We laten ons eerst rondrijden en luisteren naar de informatie in het Nederlands.

We krijgen een voorproefje van de Boedapester hoogtepunten, die we later te voet zullen bezoeken. Het parlementsgebouw, de Citadel, de Kettingbrug en de schoenen aan de Donau, een monument, dat met de informatie uit de gids veel indruk op ons maakt.

Het is al donker, als de boot voor een tochtje over de Donau vertrekt. De gebouwen en bruggen zijn mooi verlicht.

De bruggen zijn mooi verlicht en dat geeft een romantische indruk van de stad.

Ten zuidwesten van de stad ligt het Mementopark, waar na 1989 monumenten uit de sovjettijd zijn verzameld.


12

Hortobágyi

Van de beheerder van camping Ökötura (sitecode 40549) in Hortobágy mogen we gaan staan waar we willen, want alle plaatsen zijn leeg: we zijn de enige gasten. We vinden een plekje in de zon en zetten vervolgens de luifel op voor een beetje campinggevoel.

4 Kilometer vanaf de camping start een huifkartocht over de Poesta. We zien allerlei aspecten: de Racka-schapen met hun geschroefde hoorns, de Hongaarse steppenrunderen. Hoogtepunt is de show met paarden. “In voorbije tijden leerden ‘Outlaws’ hun paarden (13) liggen en (met het knallen van de zweep) niet schrikken van pistoolschoten”, vertelt de gids in goed Engels.


13

Bükk nationaal park

Voordat we op 10 september Hongarije verlaten, bezoeken we het Bükk nationaal park. Met een treintje rijden we naar 490 meter hoogte om daarna de 3,5 kilometer terug te lopen. Onderweg zien we mooie watervallen. De rust is er opvallend en heel anders dan de toeristenindustrie aan de rand van het park.


14

Sandomierz

We rijden met één overnachting op een niet noemenswaardige, maar evengoed relatief dure camping (sitecode 23013) door Slowakije en komen vervolgens terecht in Sandomierz Polen. Door de achterpoort van de camping (sitecode 12005) en een trap van 108 treden bereiken we het hoger gelegen stadje met een leuk plein, omgeven door restaurantjes.


15

Warschau

De weg van Lublin naar Warschau is tweebaans, maar dat duurt niet lang meer, want vrijwel langs de gehele route wordt een nieuwe weg neergelegd. Overal zijn wegwerkers bezig met zand, asfalt,  viaducten en tunnels.

Tegen twee uur (woensdag 13 september) bereiken we de geplande camping (sitecode 41096). De beheerder geeft een papiertje waarop in het Nederlands staat hoe we met de bus in het centrum van Warschau kunnen komen en dat doen we dan ook. De gedownloade gids biedt een route met de ‘highlights’ van de stad. Een daarvan is het Chopinmuseum waar multimedia ons veel leert over het leven van de componist.

Een wandeling over de Nowy Swiat

leidt ons langs het presidentieel paleis

naar de Stare Miasto, de oude stad, die na de Tweede Wereldoorlog met de originele stenen is herbouwd.

Mede dankzij de vele terrassen, restaurants en souvenirwinkels zijn er veel toeristen en is het er erg levendig.


16

Noordoost Duitsland

We hebben een ‘langs het tuinpad van mijn vader-gevoel’, als we benoorden Berlijn door de deelstaat Brandenburg rijden.

Veel kleine dorpjes met namen, die eindigen op -itz, of -ow, waar de doorgaande weg geasfalteerd is, maar de zijwegen nog altijd klinkers hebben. Tussen de dorpjes ligt bos, waarvan de bomen al aardig hun herfstkleding uit de kast hebben gehaald. Tussen bos en dorp ligt landbouwgrond met gras en mais. Een rustige omgeving, waar je met matige snelheid en een glimlach op je gezicht doorheen rijdt.

En dan besluiten we door te rijden naar huis.

Eén antwoord op “Hongarijereis (aug 2017)”

  1. Hallo luitjes

    Ik heb genoten van Uw reisverslag , vooral de vele filmpjes geven een goede indruk.
    Zelf heb ik het plan om dit jaar (als corona geen roet in het eten gooit) naar Hongarije te gaan met de camper , ben hem geheel na aan het kijken , de oude dame is 28 jaar oud , maar geen enkele opmerking op de keuring. Het is erg leuk om reisverslagen van andere camperaars te bekijken , beetje voorpret en je kan er altijd wat van opsteken. Dank dat U Uw reis met mij wilt delen , en met vriendelijke groet : Kees en Marga

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *